Най-важното, което трябва да знаят потребителите преди да купят яйцата за Великден, е, че срокът на годност на яйцата в търговската мрежа е 28 дни, при температура от 5-18 градуса. Потребителят трябва да прецени кога ще консумира тези яйца, защото тези 28 дни са до датата на консумацията им, коментира пред Дарик д-р Велка Войнова, началник на отдел “Контрол на храните” към ОДБХ-Кюстендил.
Заложете на българското агнешко месо, как да познаете качественото?
В търговската мрежа яйцатa обикновено са в потребителски опаковки. Трябва да гледаме и кода на производителя, чрез него получаваме информация за метода на отглеждане на кокошките, кода на държавата, за България - BG, номера на региона, където са произведени и номера на животновъдния обект.
“Потребителите в регион Кюстендил са облагодетелствани. Имаме двама много добри производители в общините Кюстендил и Бобошево. До момента оплаквания от техни яйца нямаме. Те пакетират само собствени яйца, което е гаранция и за по-сериозен контрол на птиците, от които са яйцата”, заяви д-р Вайнова. Тя коментира и продажбата на домашни яйца на пазарите в областта.
“Няма да ги спираме от продажба, няма да създаваме напрежение по пазарите. Ако потребителят иска, той ще си ги купи яйцата и от двора на производителя, но аз го съветвам да избере търговска мрежа”, заяви д- р Войнова.
КЗП: Внимавайте с примамливите оферти по празниците
Началник отдел “Контрол на храните” съветва читателите на Dariknews.bg да направят проверка на яйцата и в домашни условия.
“Яйцето трябва да има запазени халази вътре, частта която държи жълтъка към белтъка. Жълтъкът да е със запазена цялост. Белтъкът да е стъкловиден. Оводнен белтък говори за старо яйце и тогава потребителите трябва да ни сигнализират, за да направим проверка в търговския обект, от който са купени, да не е направена заблуда със срока на трайност на яйцето. Второ ниво на контрол не е излишно”, заключи д-р Велка Войнова.
Заложете на българското агнешко месо, как да познаете качественото?
В търговската мрежа яйцатa обикновено са в потребителски опаковки. Трябва да гледаме и кода на производителя, чрез него получаваме информация за метода на отглеждане на кокошките, кода на държавата, за България - BG, номера на региона, където са произведени и номера на животновъдния обект.
“Потребителите в регион Кюстендил са облагодетелствани. Имаме двама много добри производители в общините Кюстендил и Бобошево. До момента оплаквания от техни яйца нямаме. Те пакетират само собствени яйца, което е гаранция и за по-сериозен контрол на птиците, от които са яйцата”, заяви д-р Вайнова. Тя коментира и продажбата на домашни яйца на пазарите в областта.
“Няма да ги спираме от продажба, няма да създаваме напрежение по пазарите. Ако потребителят иска, той ще си ги купи яйцата и от двора на производителя, но аз го съветвам да избере търговска мрежа”, заяви д- р Войнова.
Дарик радио-Хасково
Началник отдел “Контрол на храните” съветва читателите на Dariknews.bg да направят проверка на яйцата и в домашни условия.
“Яйцето трябва да има запазени халази вътре, частта която държи жълтъка към белтъка. Жълтъкът да е със запазена цялост. Белтъкът да е стъкловиден. Оводнен белтък говори за старо яйце и тогава потребителите трябва да ни сигнализират, за да направим проверка в търговския обект, от който са купени, да не е направена заблуда със срока на трайност на яйцето. Второ ниво на контрол не е излишно”, заключи д-р Велка Войнова.
ThinkStock/Getty Images