/ снимка: Dariknews.bg
От търговския регистър е разбрал за смяната си досегашният управител на дружеството "Кюстендилска вода" Иво Иванов. Това съобщи той и посочи, че до този момент не е получил никакво уведомление за отстраняването си от длъжност, но въпреки това на поста вече е назначен доскорошният заместник-областен управител Йордан Гогев, който напусна областната администрация по собствено желание.

"Не бях уведомен нито от холдинга, нито от министерството и не ми бяха предадени никакви документи", каза Иванов. Той посочи, че е нарушен тригодишният му договор, подписан с министерството и Закона за публичните предприятия, в който е записано, че управител на публични предприятия се избира след провеждане на конкурс.

В пресконференцията участва и Александър Митков, доскорошен началник на "Автотранспорт" в дружеството, отстранен преди дни с мотив "съкращаване на длъжността". И двамата обявиха, че ще търсят правата си чрез съда.

Областният управител Виктор Янев ще организира среща между "Кюстендилска вода" и общините от ВиК асоциацията

Двамата се опасяват, че новоназначените хора ще доведат предприятието до ликвидация, защото те са участвали и в екипа на предното предприятие "ВиК - Кюстендил", което фалира през 2008 година, а ликвидацията му продължи до 2017 г.

"Щом връщат стари кадри - пенсионери, без никаква визия за развитие на дружеството, предполагам, че ще се стигне до фалит. За миналата година, за деветмесечието, сме на печалба от 70 хиляди лева, въпреки непроменената цена на водата", коментира Иванов.

Двамата с Митков припомниха и за случаи на надплащане на сметки от абонатите, при ликвидацията на старото дружество и посочиха, че интерес от фалита на водното дружество имат същите хора, свързани и с предишната ликвидация.

Иво Иванов посочи, че за времето от една година, за която е заемал длъжността, са били събирани около 75 процента от задълженията към водния оператор. Сред големите длъжници е Община Кочериново със 75 хиляди лева задължения. Доскоро с дълг от 35 хиляди лева е бил и затворът в Бобов дол, но той е изчистил неплатените сметки след три покани от дружеството.
БТА