Атакуват ни стършели и оси! Жена от Соволяно е починала, след като е изяла гроздово зърно с оса
Атакуват ни стършели и оси! Жена от Соволяно е починала, след като е изяла гроздово зърно с оса / Дарик- Кюстендил, архив

Десетки ужилвания от стършели и оси регистрират от Спешен център- Кюстендил през това лято. Специалисти отчитат увеличена популация на тези насекоми през 2013 година.
"При ужилване, особено от стършел е необходимо да се потърси незабавно лекарска помощ. Много е важно, ухапването да не е в областта на лигавица- гърло, нос, защото лигавицата се подува, следва задух и изхода може да е фатален", коментира за Дарик директорът д- р Анелия Георгиева.
Жена от село Соволяно е починала, след като е изяла гроздово зърно, в което е имало оса. Насекомото е оставило отровата си в гърлото й и тя се е задушила.
Отровата от стършел или оса може да предизвика алергичен шок, като кръвоносните съдове се парализират, увеличават се и кръвното пада рязко, като човек се изпотява.
Ако човек знае, че е алергичен може да носи в себе си алергозан, но той действа след около 20 минути, които могат да са фатални, затова е задължителна лекарската помощ. На ухапаните се бие инжекция- урбазон.

Отравянето на стършела е по-тежко от ухапването на змия. Тези насекоми жилят, като правят пробивна рана и в нея впръскват секрет, предизвикващ токсично-алергични прояви. Отровата им съдържа специфични токсини, които поразяват нервната система, сърцето и могат да доведат до ритъмни нарушения. Затова и ужилването им няма нищо общо с това от оси и пчели. Прилича на удар. Хората, които са го преживели, не казват "ужили ме", а "удари ме".