/ netinfo
Започна работата по нов археологически обект в Кюстендил. Той се намира в новия парк до художествената галерия „Владимир Димитров- Майстора”, както и до наскоро откритата и проучена резиденция на епископите на Пауталия.

Проучването на новият археологически обект се финансира с 20 000 лв. от Министерство на културата и е част от Археологическо лято 2018 на Регионален исторически музей- Кюстендил.  Обектът е планиран да бъде проучен още в началото на годината.

Работата по него ще продължи 2 месеца, като след това ще бъде замразен и продължен през следващата година. Цялата площ на разкопките ще бъде един декар, като тази година проучването ще бъде върху една четвърт от тази площ.

Археологически обект в Кюстендил
netinfo

„Тук очакваме да открием вътрешна крепостна стена от периода на Ранновизантийската империя- началото на VI век. Ще може да разберем точната датировка на тази стена, както и причините за изграждането й. Възможно е да открием части и от различни архитектурни комплекси. Копаем на дълбочина 3- 3,50 метра. Идеята на този обект е след проучването му да остане като атракция за туристите”, заяви археологът Румен Спасов.

Археологически обект в Кюстендил
netinfo

Още два обекта са включени за проучване през Археологическо лято 2018 г. Единият е в село Долна Козница, където се проучва светилище на бог Арес, другият обект е на улица "Демокрация" в Кюстендил.

Археологически обект в Кюстендил
netinfo