Антон Сираков оглави "Нова сила" и подкрепи Алексей Петров за президент

Антон Сираков оглави Нова сила и подкрепи Алексей Петров за президент
Антон Сираков оглави Нова сила и подкрепи Алексей Петров за президент / Sofia Photo Agency, архив

1000 души се събраха на протестно събрание, организирано от партия Нова Сила, начело на която е бившият съратник и дясна ръка на Волен Сидеров Антон Сираков. Акцията е насочена срещу некомпетентното и разрушително управление на ГЕРБ, срещу цинизма на управляващите, страстта им към колекциониране на апартаменти и безогледното използване на СРС-та, обясниха организаторите. Очакванията на организаторите бяха за 4000 присъстващи.

На сбирката Сираков заяви, че Нова сила ще подкрепи кандидатурата на Алексей Петров за президент на България. „Това е нашият кандидат за президент, защото смятаме, че ще постъпва през целия си мандат така, както много бегло се опита да го върши Георги Първанов в последните месеци на мандата си - да отправя послания, обясни лидерът на партията", заяви той. Сираков посочи, че не трябва да се забравя, че решението за кандидатиране за президент принадлежи на самия Алексей Петров. Ако бившият съветник на ДАНС не се кандидатира, Нова сила ще мисли за друга кандидатура, която да подкрепи или евентуално ще издигне собствен кандидат.

На въпрос с кои партии може да се коалират, Сираков заяви, че категорично не може да работи с ГЕРБ. По думите му сега управляващите са доказали, че не могат да направят нищо добро, посочва news.bg. Нова сила не може да подкрепи и Синята коалиция, защото „десни партии реално в България няма". „Не можем да работим с БСП, защото не е конституционна. Не можем да работим със семейно-кланови организации като „Атака", която изобщо не е партия", изтъкна бившият съратник на Волен Сидеров. Той не изключи възможността за коалиция с БПС за местните избори, на които може да се издигне обща кандидатура. Не се изключва възможността за съвместна работа и с РЗС.

От партията поискаха промяна в избирателния закон, чрез която да бъде въведено задължителното гласуване. Освен това от Нова сила настояват за въвеждане на смесена мажоритарно-пропорционална система, както и намаляване на броя на депутатите от 240 на 180. От движението се обявиха още за налагане на минимален данък добавена стойност за хляб, енергоносители, детски храни и стоки от първа необходимост. Сред останалите искания са пенсия, не по-малка от 90% от минималната работна заплата, държавна подкрепа за селското стопанство, държавно образование и здравеопазване, държавен контрол на електроизточниците.

След закритото събрание в НДК симпатизантите на партията се отправиха към МВР, тъй като според Сираков държавата се ръководи от там, а парламентът прави послушно това, което му наредят от ДАНС. По думите на лидера на Нова сила ДАНС може да е Агенция за национална сигурност, но не е ясно чии национални интереси защитава.