Ангел Джонев пред Дарик за Отиваха юнаците, отиваха
Ангел Джонев пред Дарик за Отиваха юнаците, отиваха / Личен архив

"Отиваха юнаците, отиваха. Петдесет и трети пехотен резервен полк през Първата световна война / 1915- 1918 /", е заглавието на новата книга на историкът от РИМ- Кюстендил Ангел Джонев. Тя е вече по книжарниците в цялата страна, като бе представена и в Добрич, по време на честванията за Добричката епопея.
53- ти пехотен резервен полк има мултиетнически характер, но е съставен основно от войници от кюстендилския и радомирския край, както и българи от босилеградско. По- късно в него влизат бойци от Пиринска Македония, шуменско и разградско. Полкът дава много жертви, като има дълъг път от Македония, през Гърция, Добрич, Румъния, Сърбия.
Общински съвет- Кюстендил отпусна 2 000 лв. за книгата, останалите средства са осигурени от РИМ- Добрич.
"В продължение на близо век, за тази бойна част почти нищо не се знае, за разлика за неговия кюстендилски събрат 13 Рилски пехотен полк, който има няколко истории, има издадени албуми, доклади и т. н. за 53 резервен полк нищо не е направено и за неговата славна история не се познава, а напрактика участва във всички освободителни кампании през Първата световна война и е една еманация на постиженията на България по това време. Този полк участва в най- важното стремление на България в тази война, а именно националното обединение", коментира историкът Ангел Джонев пред Дарик радио.