5 дка овощна градина и 350 кв.м домати стигат за 1500 евро на година
5 дка овощна градина и 350 кв.м домати стигат за 1500 евро на година / Дарик- Кюстендил, архив

Графикът за финансиране на 11 мерки за подпомагане на земеделските производители вече е ясен. Той е примерен, защото се очакват и конкретните заповеди за отваряне на всяка една от мерките по Програмата за развитие на селските райони, каза за Дарик експертът в Областната служба Съвети в земеделието Илияна Иванова.

Службата ще работи безплатно за земеделските производители, които искат да кандидатстват по мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране". Очаква се приема на заявления да бъде от 10 юни до 6 септември. Интересът е голям, защото и изискванията са по-либерални. Получават се по 1500 евро за пет години. Могат да се отглеждат две култури или култура + животно. Примери - 5 дка овощна градина и 350 кв.м домати или 4 дка орехи и 1 дка лешници", коментира за Дарик Илияна Иванова.

Мярката "Модернизиране на земеделските стопанства" се очаква да бъде отворена на 20 май, по нея може да се купува техника. Мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности" стартира на 6 май. "Тя е насочена към задържането на хората в малките населени места. Ако съпругът е земеделски производител, а съпругата е безработна, могат да кандидатстват за откриване на фризьорски салон например, като има и съфинансиране", уточниха от Областна служба Съвети в земеделието.

По мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятията" вече не може да се кандидатства за създаване на Възстановяеми енергийни източници.