287 жълти и 47 червени картона по селските терени в областта
287 жълти и 47 червени картона по селските терени в областта / Влади Владимиров, архив

През есенния дял от първенствата в областните групи "Осогово" и "Рила" са показани 287 жълти и 47 червени картона. По отношение на дисциплинарните наказания, въпреки въведените парични санкции  за определен брой наказателни картони, някои отбори не се съобразяват и след това се утежнява  въпроса с картотекирането и започването на новия сезон, пише в анализа на Областния съвет на БФС- Кюстендил.

В „Осогово" те са 170 жълти и 17 червени картона, което е по- малко в сравнение с предишното първенство съответно 199 жълти и 38 червени. За сметка на това са се увеличили по- тежките наказания , т.е. лишаване от състезателни права за повече от пет срещи .

Най- много картони са получили състезателите на Ваксево- 19 жълти и 4 червени, следвани от Жабокрът с 22 жълти и "Герена" с 18 жълти и 2 червени.

В дупнишката група „Рила" са показани 117 жълти и 30 червени картона, като най- много са санкционирани играчите на Овчарци- с 17 жълти и 5 червени картона. След тях се нареждат Бобошево с 11 жълти и 5 червени, Самораново с 11 жълти и 3 червени и Боровец с 14 жълти картона.

Срещите от двете областни футболни групи са били ръководени от

20 главни и 26 асистент съдии. Кюстендилските съдии са показали 170 жълти и 17 червени картона. Към джобчето с тях най-често е посягал

Емил Манасиев, със средно 3 картона на мач или 37 жълти и 2 червени, следван от Владимир Владимиров с 2,8 средно на мач или 40 жълти и 2 червени и Младен Пенев с 2,25 картона на мач.

"Тук е мястото да споменем, че състава на Съдийската комисия в Кюстендил е подмладен и средната възраст на съдиите е 27 години, което е обещаващо. Наред с утвърдените имена на съдии в професионалния футбол като Младен Пенев, Сашо Деянов Владимир Владимиров и Димитър Стоилов, както и Емил Манасиев, Златко Хаджийски и Радослав Димитров има една вълна от млади съдии на по 20-23 години, която обещава добро бъдеще и приемственост. Не можем да подминем и факта, че от 23 действащи съдии- 7 са с висше образование, още 6 учат в момента във ВУЗ. Досега в своята история, Съдийската комисия не е разполагала с такъв интелектуален потенциал, което само може да ни радва", каза за Дарик нейният председател Огнян Пешев.

В група „Рила" съдиите са показали 117 жълти и 30 червени картона. Най-често е бъркал в джобчето си с картоните Любомир Видров, със средно 3,42 картона на мач или 20 жълти и 4 червени, следван от Станислав Станчев с 3,33 картона средно на мач, Йонко Гергов с 2,88 се нарежда трети, но той е с най-стабилни показатели в това отношение, в няколко поредни сезона. Средната възраст на Съдийската  комисия Дупница е 33- 34 години, но е необходимо с оглед на бъдещето си развитие да обучава по- млади кадри, които да гарантират плавната смяна на поколенията.

Наказателните удари /дузпите/ са общо 37. За домакините са дадени 20, а за гостите- 17, т.е. почти има паритет, което е добър знак за качеството на футбола и показна, че домакините не се толерират, допълва Огнян Пешев.

В „Осогово" дузпите са 20, като 11 са за домакините, от които 6 са реализирани и 9 са за гостите, от които 7 са реализирани. Най-много наказателни удари са отсъдени за Ваксево и Кюстендил по 4, следвани от Бузлуджа, Жабокрът, Богослов и Горна Гращица с по 2 . Най-много дузпи са отсъждани срещу Граница - 4, следвани от Лозно, Ваксево и Нов чифлик с по 3. За Ябълково не е давана дузпа, но и срещу тях не е отсъждана. От съдиите най-много е посочвал бялата точка Емил Манасиев 5 пъти, Владимир Владимиров- 4, Младен Пенев и Радослав Димитров по 3 пъти.

В „Рила" наказателните удари са 17, като 9 са за домакините, от които 8 са реализирани и 8 са отсъдени за гостите, от които 5 са реализирани. Най-

много са дадени за Бобошево- 3, следвани от Сапарево, Крайници, Яхиново, Самораново и "Марек 2010" с по 2 дузпи. Най- много дузпи са отсъдени срещу Бобошево- 4, следвани от Овчарци, Бистрица, Джерман и "Марек 2010" с по 2. Не са отсъждани нак. удари за Рила, Джерман и Кочериново , а само срещу Сапарево и Крайници няма 11- метрова санкция. От съдиите най-много наказателни удари са отсъдили Георги Караколев и Калоян Кацаров- по 5, следвани от Иво Герасимов и Любомир Видров с по 2.