18 студенти от НХА на пленер в Шишковци
18 студенти от НХА на пленер в Шишковци / netinfo

18 студенти от Националната художествена академия ще участват в пленер в село Шишковци.
Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора" стана инициатор на Студентски пленер, чието начало беше поставено през 2014 год. Положителният отзвук от събитието затвърди убеждението, че взаимоотношенията между студентите и жителите на Шишковци са оставили трайни следи у всички тях. Невероятната природа на Кюстендилския край, запленила Майстора, се е превърнала в извор на вдъхновение и за младите творци. Това именно провокира желанието у студентите и техните преподаватели от катедри „Живопис" и „Скулптура" в НХА да се постави началото на студентски проект „В духа на Майстора", вече спечелен и утвърден от МОН.
Проектът ще се реализира в село Шишковци от 12 до 26 юни 2015 г. Студентката Галя Благоева, участвала в миналогодишния пленер, споделя: „Като попаднеш на едно такова място като село Шишковци, такова преживяване засилва вярата, че България е жива, че българският дух е жив. Такива места са като пламъчета, които сгряват. Има нещо, което е съхранено тук - добротата на хората, тяхната сърдечност, радостта им от всяко утро. Това сигурно е забелязал и Майстора". Студентите ще черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле.
В проекта ще участват 18 студенти от Националната художествена академия, специалности „Живопис" и „Скулптура". На 13 юни участниците ще имат възможност да посетят Художествената галерия и да се запознаят със забележителностите на град Кюстендил. Официалното откриване е на 15 юни (понеделник) от 11.00 часа в къща музей „Владимир Димитров - Майстора" - с. Шишковци.
На 19 юни от 19.00 ч. студентите ще участват в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма" в с. Шишковци, организирана от Народно читалище „Асклепион 1998" - гр. Кюстендил.
На 26 юни от 18.30 ч. в залите на ХГ „Владимир Димитров - Майстора" ще бъде открита изложба на студентските творби, създадени по време на пленера.
За гостите от София е организиран транспорт от площад „Св. Александър Невски" със съдействието на фирма „АртЕкспрес". На 26 юни от 17.00 ч. участниците в пленера и гостите от София ще имат възможност да присъстват на фолклорния празник „Черешчица род родила" и демонстрациите на стари занаяти от Краището, които са част от Празника на черешата.
Пленерът се осъществява със съдействието на обществеността и кмета на село Шишковци.