Майски музикални дни
Майски музикални дни
В художествената галерия „Владимир-Димитров-Майстора“ започнаха традиционните Майски музикални дни, които Музикално сдружение „Марин Големинов“ организира за 11-та поредна година.

Майски музикални дни

Първият концерт от фестивалния афиш - на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович, бе в памет на  отишлата си едва на 42 години  диригентка на Представителния кюстендилски хор „Дружба“ Жанет Лангова-Чавдарова, от чието рождение се навършиха 80 години.

Майски музикални дни

В програмата на хора бяха включени творби на Моцарт,  Чайковски, Добри Христов и други известни автори, композирали  църковна музика. Майските музикални празници бяха открити от председателя на сдружението Райчо Христов - преподавател в НМА и диригент на камерен оркестър „Орфей“, а първото изпълнение бе поверено на 11-годишния пианист Дан Христов, внук на Жанет Лангова.

Майските музикални дни в Кюстендил започват с концерт посветен на Жанет Лангова

Преди хоровата програма  публиката в залата на Художествената галерия чу и изпълнения на музикалния педагог Павел Чавдаров - син  на Жанет Лангова, и на неговата ученичка Катя Василева.

Майски музикални дни

На концерта дойдоха  бивши хористи от хор „Дружба“, приятели, почитатели на музиката, както и много представители на фамилия Чавдарови. Бяха прочетени откъси от слова за Жанет Лангова, публикувани в печата по повод различни годишнини, свързани с нея, и бе припомнено, че тя е удостоявана два пъти с орден „Кирил и Методий“, носител е на златен медал от ХIII фестивал на художествената самодейност и на престижната награда „Наполеон“ на едноименната френска фондация.