Златни бижута и монети задържаха на Капитан Андреево
Златни бижута и монети задържаха на Капитан Андреево / Митница - Свиленград

374 грама златни бижута и монети откриха и задържаха на пункта Капитан Андреево служители от мобилна митническа група към Централното митническо управление, съобщиха от Митница - Свиленград. Ценностите са били пренасяни от пътничка в лек автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция. В колата, управлявана от български гражданин, пътували още трима души. Пътниците не са декларирали, че пренасят ценности, но превозното средство е селектирано от митническите служители за проверка по метода „анализ на риска".

При извършената проверка в личния багаж на 50-годишна жена от Нова Загора митническият служител открива найлонови пликове с общо 20 бижута, сред които гривни, колиета и обеци. Според направената от вещо лице експертиза накитите са от 14-каратово злато. Открити са и 10 златни монети от 22-каратово злато. Общото тегло на откритите бижута и монети е 374.09 грама, а стойността им е 19 468 лева.

Контрабандното злато е задържано. На собственичката му е съставен акт за нарушение на Валутния закон и ще й бъде наложена глоба от 1000 до 3000 лева.