Зам.-областният Ангелов: Сигурността в киберпространството е предизвикателство и  приоритет
Зам.-областният Ангелов: Сигурността в киберпространството е предизвикателство и приоритет / Областна администрация-Хасково

Заместник-областният управител на Хасково Валентин Ангелов откри днес бизнес обучение за малки и средни предприятия по „Маркетинг и киберсигурност“. Форумът е организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Темите са: „Успешен маркетинг на международни панаири и изложби“, „Киберсигурност - заплахи и последствия от хакерски атаки за вашия бизнес“, „Дигитален маркетинг“ и „Киберсигурност - как да опазим бизнеса си от хакерски атаки“.

Позволете ми да ви поздравя за избора на теми за днешната дискусия, каза при откриването на форума заместник-областният управител на Хасково. Валентин Ангел подчерта, че сигурността в киберпространството е предизвикателство и  приоритет на национално и европейско ниво.

В рамките на ЕС вече е одобрена стратегия за киберсигурност, а директивата за мрежова информационна сигурност е в процес на съгласуване от страните- членове на съюза. Целта е държавите, администрациите, бизнеса и всеки един от нас, да бъдем подготвени за евентуални киберпосегателства и справянето с тях, заяви заместник- областният управител на Хасково.

Според неотдавнашно проучване най-малко 80% от европейските фирми и дружества през последната година са имали поне един инцидент, свързан с киберсигурността. През 2015 година посегателствата спрямо сигурността са нараснали с 38%. Това нанася вреди на европейските дружества, независимо дали са големи или малки и застрашава доверието в цифровата икономика като цяло. Европа и България трябва да бъдат готови да се справят с киберзаплахите, които стават все по-сложни и не признават граници, обобщи Валентин Ангелов.

За важността на киберсигурността и подготвеността на съвременните фирми говори и заместник-кметът на община Хасково Милена Трендафилова. Обучението е безплатно за представителите на малките и средни фирми в Хасково и региона.