Зам.-министър Цв. Димитров: Българските стоки в търговските вериги да са над 50%
Зам.-министър Цв. Димитров: Българските стоки в търговските вериги да са над 50% / Снимка: Областна администрация Хасково
Зам.-министър Цв. Димитров: Българските стоки в търговските вериги да са над 50%
90033
Зам.-министър Цв. Димитров: Българските стоки в търговските вериги да са над 50%
  • Зам.-министър Цв. Димитров: Българските стоки в търговските вериги да са над 50%

Министерството на земеделието и храните и представителите на търговските вериги в страната са договорили делът на българските стоки в обектите да бъде 50 %. Това съобщи днес в Хасково заместник министърът на земеделското министерство Цветан Димитров. „Ние настояваме този процент да бъде по-висок и ще работим в тази посока“, увери той. Цветан Димитров откри кръгла маса на тема „Подкрепяме българското“ в зала „Марица“ на Областна администрация Хасково. Форумът предшестваше изложението на родни храни и хранителни продукти  „Подкрепяме българското“ на пл.“Свобода“ в Хасково.

Политиките на министерството на земеделието и храните имат за цел да стимулират българското земеделие и животновъдство. „В тази връзка ние няма да допуснем пазарни ниши за традиционни български суровини и продукти да бъдат заети от вносни“, заяви зам.-министър Цветан Димитров. Той изтъкна и изключителния дял на Хасковска област в областта на земеделието. За последните 3 години земеделските площи заети с трайни насаждения в Хасковска област са се увеличили със 130 хиляди декара. В областта на животновъдството също има устойчив ръст, като само за 2 години броят на отглежданите говеда се е увеличил с 30 %, съобщи още Цветан Димитров. Сериозен акцент в работата на министерството е и контролът на качеството на храните. Над 1,5 милиона лева са инвестирани в ново лабораторно оборудване в БАБХ с цел откриване на имитиращи продукти в млекопреработвателната и месопреработвателната индустрия.

По време на официалното откриване на  изложението „Подкрепяме българското“  зам.-кметът Велин Балкански адмирира местните производители и заяви пълната подкрепа на Община Хасково за родните продукти и техните производители. Зам.-министър Цветан Димитров заяви, че това е инициатива, която има за цел да стимулира производителите и да им осигури пазари, клиенти и нови партньори.