За 15 минути разграбиха 15-килограмовата баница. 106 в Коледна трапеза
За 15 минути разграбиха 15-килограмовата баница. 106 в Коледна трапеза / DarikNews

За не повече от 15 минути бе разграбена 15-килограмовата баница с късмети, приготвена от димитровградския хлебозавод за третото издание на кулинарния конкурс „Коледна трапеза”, организиран от общината на централния площад. Още толкова бяха необходими, за да бъдат опразнени масите, разположени под 10 шатри със 106 кулинарни специалитети, представени от 94 участници- основно от читалищата и пенсионерските клубове в общината.

За 15 минути разграбиха 15килограмовата баница 106 в "Коледна трапеза"
netinfo

В 4 раздела с коледна тематика те бяха оценявани от 3-членно жури, съставено от местни майстори-готвачи и сладкари. Близо час продължи дегустацията им, в която активно се включи и кметът Иво Димов, който призна, че не е кулинар, но пък цени добрата храна. Най-много днес бяха обредните баници и пити, следвани от различни сладки изкушения. Освен 15-килограмовата баница, приготвена в чест на новата 2015 г., местният хлебозавод представи също хляб с цвекло и хляб с тиква. Тяхната козуначена пита бе класирана от журито на първо място в раздела „Обредни хлябове и пити”. По 100 лв. и книга "Български обичаи и традиции" получиха и останалите отличени: в категорията „Постни ястия” - Димитрия Русева от с.Крепост за "Стрит фасул в гърне", "Капама по Райновски" в раздела „Местни ястия”, приготвена от кметския наместник на с. Райново Митко Желязков, за „Сладки изкушения” бе класирана Добринка Стоянова от с.Бряст с "Баклава саралия". Глинени съдове бяха специалните награди:

За 15 минути разграбиха 15килограмовата баница 106 в "Коледна трапеза"
netinfo

- "Най-атрактивно ястие" - "Коледен венец" от кайма на ПГ"Проф. Д-р Асен Златаров"

- "Пример от мама" - Даниела Найденова за "Баница с локум"

- "Млада домакиня" - Габриела Симеонова за "Коледни бохчи"

- "Мъж участник" - Ивайло Господинов за "Хляб от лимец и квас"

- "Най-малък участник" – 4-годишната Димитрия Иванова за "Коледни курабийки".

 

Миналата година големият победител от кулинарната надпревара бе пиле, декорирано като коледар, представено от гимназията по хранителни технологии. И тази година представените от тях ястия бяха сред най-атрактивните в кулинарния конкурс- тройка салати в цветовете на българското знаме, оформени като часовник и кръстени „Мигове преди коледа”, сладки елхички от тесто с глазура, озаглавени „Зимна гора”, „Торбички под елхата”  от палачинки и др.