Въоръжение от I хилядолетие пр. Хр. показват в музея на Димитровград
Въоръжение от I хилядолетие пр. Хр. показват в музея на Димитровград / Исторически музей-Димитровград
Въоръжение от I хилядолетие пр. Хр. показват в музея на Димитровград
77943
Въоръжение от I хилядолетие пр. Хр. показват в музея на Димитровград
  • Въоръжение от I хилядолетие пр. Хр. показват в музея на Димитровград

Археологическа изложба „Въоръжение I хилядолетие пр. Хр. от фонда на Регионален исторически музей - Шумен" ще бъде открита от 17.30 ч. днес в димитровградския музей.

Колекцията от въоръжение, съхранявана в Античният отдел на РИМ-Шумен, е плод на дългогодишната дейност на музейните специалисти и наброява близо 4 000 единици. Най- голямата заслуга за създаването на такава голяма сбирка е на покойния Георги Атанасов, завеждащ античният отдел от 1975 г. до 2006 г. и автор на редица статии, посветени на „тракийското" въоръжение, разказват от димитровградския музей. 
Голяма част от материалите са постъпили в резултат на археологически проучвания на селища и некрополи на територията на Шуменска област. Изключително богат е материалът, събран от с. Драгоево.
Въоръжението впечатлява с голямото си разнообразие. Личи влиянието на съседните народи, преосмислено от местните войни и майстори. В изпълнение на въоръжението личи високото професионално майсторство на траките, особенно в защитното въоръжение от с. Кълново, мечовете и копията от с. Драгоево, считат те.
Нападателното въоръжение е представено от криви ножове, акинаци, бойни брадви, върхове на копия и стрели. Правят впечатление и откритите калъпи за отливане на бронзови стрели, показващи засилено производство на въоръжение от местните майстори.
Предпазното въоръжение, поради по-високата си цена е по слабо представено, най-вече от проучванията на тракийските некрополи. Представени са бронзови и железни шлемове, ризници и нагръдници, разказва археологът от музея в Димитровград Нели Кръстева. Чуйте я в приложения файл.