Втора матура и външно оценяване по математика за 7 клас
Втора матура и външно оценяване по математика за 7 клас / DarikNews, Архив

Днес се провеждат вторият задължителен държавен зрелостен изпит за зрелостниците и националното външно оценяване по математика след 7 клас.

Вариант 1 се падна на абитуриентите. Той бе изтеглен в сградата на Министерството на образованието и науката в 6.45 ч. Изтегленият номер на варианта  важи за изпита по всеки предмет.

Матурата на дванайсетокласниците започна в 8.00 ч. и е с времетраене 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - 6 часа. Изпитът включва 13 различни учебни предмета, като и тази година най-желани сред дванайстокласниците са география и икономика,  биология и английски език.

Изпитът по математика за седмокласниците е с начало 10.00 ч. и се състои от два модула - национално външно оценяване с времетраене 60 минути и допълнителен, който ще продължи 90 минути.

В 9.00 ч. бе изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за 7-ми клас. Първият е модул е задължителен за всички и съдържа 20 задачи от два вида - със структуриран отговор и със свободен отговор. Максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка.

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които две задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и две задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен,  е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.