Висококачествени сребърни бижута откриха в автомобилни седалки митничарите на Капитан Андреево
Висококачествени сребърни бижута откриха в автомобилни седалки митничарите на Капитан Андреево / Снимка: Митница - Свиленград

Висококачествени сребърни бижута откриха митничарите на пункта Капитан Андреево в лек автомобил „Фолксваген" с турска регистрация, съобщиха от Митница -Свиленград. Колата е била управлявана от български гражданин, пътуващ сам от Турция за България. Пред митническите служители шофьорът заявил, че няма нищо за деклариране, но превозното средство е селектирано за щателна проверка. При нея инспекторите откриват, че в облегалките на седалките са укрити найлонови пакети със сребърни бижута. От укритието са извадени 1144 медальона, 492 пръстена, 652 обици, 280 колиета, 182 гривни, 460 закопчалки и халки, 11 брошки и 7 макари със синджири на метър. Направената от вещо лице експертиза е установила, че сребърните накити с общо тегло 9,439 кг са от висока бижутерска проба на стойност 37 756 лева. Сребърните бижута са задържани. Задържан е и лекият автомобил. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор по описа на Митница - Свиленград.

Това е втори случай на контрабандно сребро, открито и задържано от митническите служители на пункта Капитан Андреево през последните два дни и в навечерието на високосната година, традиционно усилваща интереса към накити от този благороден метал. При другия случай близо 600 грама сребърни бижута са открити в румънски гражданин, пътуващ в автобус от Турция през България за Румъния. Митничарите извършват личен преглед на мъжа, при който намират в дрехите му 6 пакета с общо 246 сребърни медальона. Бижутата са иззети, на нарушителя е съставен акт за нарушение на Валутния закон и ще му бъде наложена глоба от 1000 до 3000 лева.