Проливен дъжд, придружен на места от градушка, заваля в Хасковска област вчера (26 май). В Симеоновград, Харманли, Димитровград и някои от крайните хасковски квартали градушката беше с големина между лешник и орех. 

От Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ са изстреляни близо 600 противоградни ракети. Причина за това е образуването на градоносни облаци.

Изстрелването на ракети е започнало в 16:53 ч. в Старозагорска област и е продължило на територията на Хасковска област близо 4 часа, без прекъсване, през 2-3 минути. В Хасковско са обработени 9 градоопасни облака.

Силни бури и градушки в няколко града у нас (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тази сутрин постоянно действащите комисии към Областна дирекция „Земеделие“ в Хасково са започнаха оглед за евентуално нанесени щети от падналия дъжд примесен с градушка.

До момента в Областната служба „Земеделие“ няма подадени заявления от земеделци за нанесени щети.

От 21 април, което е началото на активния сезон по противоградова защита до момента, са проведени 42 въздействия, обработени са 136 градоопасни облака и са били изстреляни 2012 ракети в териториите, защитавани от ракети.

От 24 май е започнала и защитата от градушки със самолетен способ в Северно централна и Североизточна България.

Земеделските стопани, пострадали от градушки, могат да подават своите заявления за проверка от постоянно действащите комисии на територията на съответната област.