В Димитровград спешно довършват Водния цикъл по Оборище, за да спрат наводненията на Ботев
В Димитровград спешно довършват Водния цикъл по Оборище, за да спрат наводненията на Ботев / DarikNews

Подготовка за довършване на отсечката от димитровградската ул. Оборище, където водният цикъл остана недовършен, заради спрените плащания от оперативна програма ”Околна среда” започва от следващата седмица общината. Това бе решено на спешна среща днес с фирмата изпълнител, инициирана от кмета Иво Димов.

Над 5.5 млн.лв. са неразплатените от програма „Околна среда” към община Димитровград средства, което блокира работата по т. нар. Воден проект. Сега тя ще продължи с вътрешен безлихвен заем, като за собствена сметка общината ще доизгради канализационната мрежа в този участък на ул. Оборище, за да поема дебита от водосбора по бул. Хр.Ботев, който снощи за пореден път бе под вода.

В Димитровград спешно довършват Водния цикъл по "Оборище" за да спрат наводненията на "Ботев"
netinfo

Малко след 19 ч., в продължение на повече от час, се изсипа обилно количество дъжд и градушка – 74 л/кв.м., и наводни мазета, приземни етажи, улици, като остави за няколко часа две села без ток, а десетки автомобили закъсали по улиците, превърнали се на реки, информират от общинската администрация. Стотици са били подадените сигнали за наводнения към спешния телефон на общината, както и към 112. Около полунощ обстановката в града се нормализира, като екипи на местната пожарна и колегите им от Хасково продължиха да отводняват през цялата нощ. Няколко часа те отводняваха с помпа и т. нар. стар подлез на ул. Първи май след сигнал, че водите са повлекли човек в него. Аварийните екипи намериха само мъжка риза, което засили съмненията, че под водата в прохода има човек. След източването, за щастие, не бе намерен удавник. Живущи в близост разказаха, че тази сутрин на мястото отишъл мъжът, който снощи бил повлечен от водите, докато минавал в близост до входа на жп-прохода. Той обаче успял да се хване за металните парапети и да се измъкне преди пристигането на спасителните екипи, като в борбата му с придошлите води останал без риза. След като се добрал до дома си снощи, той не разбрал, че го издирват, а тази сутрин признал, че е бил подпийнал вечерта и не можел да повярва, че се е измъкнал жив и невредим, разказаха живущи на ул. Първи май. В този участък тя също редовно е наводнена, тъй като се явява най-ниската точка от южната страна на жп-линията.

В Димитровград спешно довършват Водния цикъл по "Оборище" за да спрат наводненията на "Ботев"
netinfo

Днес от ангажираната със сметопочистване фирма започнаха разчистване на донесените от поройните води сухи листа и клони на възлови транспортни участъци и кръстовища. Хората, чиито домове снощи бяха наводнени, също почистват. В рамките само на месец, при падналите обилни дъждове, някои от тях се наводняват за четвърти, други- за трети път.

В Димитровград спешно довършват Водния цикъл по "Оборище" за да спрат наводненията на "Ботев"
netinfo