/ БГНЕС
На територията на област Хасково в хотел в курорта "Минерални бани", който заяви, че ще приема след 31 май украински граждани с временна закрила по правителствената програма, са настанени 29 украински граждани.

17 от тях са възрастни, децата са 12, съобщиха от областната администрация в Хасково след заседание на Областния кризисен  център.

От началото на войната в Украйна на територията на област Хасково са били регистрирани 562 украински граждани, от които на частни адреси – 229, в хотели – 333. С предоставена временна закрила са 382 души, като на 264 от тях са издадени регистрационни карти.

До 1 юни в подразделенията на Регионалната дирекция "Социално подпомагане"  111 бежанци са подали заявления за подпомагане с еднократна финансова помощ, като досега са отпуснати 94 помощи, седем  са в процес на обработка, има 10 отказа, допълват от областната управа.

От регионалната структура на Българския Червен кръст информират, че продължават да са в готовност, ако има нуждаещи се от храна, санитарни материали и дрехи.
БТА