Фестивалът "Угар"
Фестивалът "Угар" / Личен архив на Георги Георгиев
Търсят доброволци за четвърти "Угар"
93551
Търсят доброволци за четвърти "Угар"
  • Търсят доброволци за четвърти "Угар"
В ход е подготовката за четвъртото издание на фолклорния фестивал „Угар“, който и тази година ще е на връх Драгойна, но по-рано от обичайното- на 9 и 10 юни. Любопитното е, че този фестивал се организира изцяло от сдружението на димитровградски младежи с родолюбива кауза „Ангел Войвода“, чийто председател е Георги Георгиев. Да организираш такъв фестивал си е цяло приключение, но си струва усилията и е зареждащо, когато видиш как в очите на хората, които идват, вярата се връща и пламва искрата на родолюбието, коментира той.

Фестивалът "Угар"
Личен архив на Георги Георгиев

„Угар- мистичен и древен“ е мотото на фестът и тази година. Ще бъде посветен освен на Св. Илия на Св. Константин и Елена. Програмата и този път предвижда участието на нестинарска формация, както и такава с тъпани и гайди, читалищни състави и майстори занаятчии. Любопитна подробност е, че Георги и момчетата от „Ангел Войвода“ получават помощ, подкрепа и съдействие от кмета на най-близкото до връх Драгойна село- Буково, който е мюсюлманин. Жителите на селото също са изключително отзивчиви и ни се радват, разказва Георги.

Фестивалът "Угар"
Личен архив на Георги Георгиев

Тъй като организира „Угар“ за четвърти път сам, заедно със сдружението и помощ от доброволци, признава, че трудно намират спонсори. До момента са събрали близо половината от необходимата сума, като по предварителните изчисления за провеждането му трябват около 5 000 лв. Сигурен съм, че и този път ще се справим и четвъртият „Угар“ ще събере отново на връх Драгойна стотици млади хора, които ще облекат българските носии, ще играят хора и ще се гордеят, че са българи, коментира Георги Георгиев. Очакваме помощ и от доброволци и всеки, който иска да бъде част от родолюбивата ни кауза и от приключението "Угар", е добре дошъл, казва още той. Чуйте го в приложения файл.