/ БТА
Състав на Окръжния съд в Хасково остави без уважение молбата на обвинения в трафик през Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" на  402,720 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лева турски гражданин Хюсеин Хаир (64 г.) мярката му за неотклонение "задържане под стража" да бъде изменена в по-лека.

Хаир получи от съда най-тежката мярка за процесуална принуда на 22 април т. г. за случая от 17 април на пункта с Турция. Дрогата беше открита при митническа проверка с рентгенова апаратура в спални матраци в товарния отсек на управлявания от него камион. По случая на "Капитан Андреево" брифинг тогава дадоха служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, на финансите Людмила Петкова и ръководители на държавни служби, имащи отношение по темата. 

Основният мотив на защитата на Хаир на днешното заседание бе, че наркотиците са намерени във фабрично опакованите матраци и водачът по никакъв начин не би могъл да ги укрие сам допълнително. Друг довод бе влошено здравословно състояние на обвиняемия.

Заловиха мъж и жена с голямо количество хероин и кокаин

Магистратите обаче не уважиха искането. Все още не са извършени всички необходими действия по разследването и не са изяснени всички обстоятелства, които са от значение за окончателни изводи относно вината на обвиняемия. Изпратена е Европейска заповед за разследване до съдебните власи на Румъния, която би могла значително да допринесе за изясняване на съществени факти и обстоятелства, които биха могли да подкрепят или да опровергаят обвинението.

Определението на съда подлежи на обжалване или протест пред Пловдивския апелативен съд.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня