Троянски майстор - най-атрактивен в димитровградския Панаир на занаятите
Троянски майстор - най-атрактивен в димитровградския Панаир на занаятите / DarikNews

Троянската керамика на майстора Димитър Терзиев бе избрана за най-атрактивен занаят във второто издание от димитровградския Панаир на занаятите. Символичната награда- стомна, изработена от самия него, но с надпис-пожелание „Вдъхновението никога да не пресъхва”, връчи заместник-кметът Росен Кузев.

Майсторът на керамика от Троян Димитър Терзиев е номиниран и за приза „Пазител на традициите” в раздел „Занаяти” на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите и му пожелаваме да получи и него, защото той наистина заслужава, коментира Антония Иванова от читалище „Звездица”, което е основен организатор на димитровградския Панаир на занаятите.

Троянски майстор  найатрактивен в димитровградския Панаир на занаятите
netinfo

Второто му издание продължи три дни и събра 38 майстори, които се представиха с базари на площада пред спортната зала и централния площад в Димитровград. Най-атрактивният занаят бе определен чрез гласуване в специално поставена за целта урна. Призът „Най-перспективен млад майстор” бе за 26-годишната Боряна  Илиева от Попово, която работи като художник-приложник във Варна. Прави накити от естествени материали и рисунки върху облекла.

Радвам се и бях изненадана, че получих тази награда. Участвам за първи път в този панаир на занаятите и се надявам отново да ме поканят, каза тя. Благодарности към организаторите- читалище „Звездица”, община Димитровград, историческият музей, дружеството на дърворезбарите „Св. Спиридон” и „Неохим” отправи и Димитър Терзиев, който също участва за първи път.

Троянски майстор  найатрактивен в димитровградския Панаир на занаятите
netinfo

И този път майсторите спазиха традицията и всеки от тях остави свое произведение за музейната сбирка, която организаторите планират да обогатяват и със следващите издания на панаира.