Събарят жп надлеза в Димитровград. От днес целият трафик- по околоврътния път
Събарят жп надлеза в Димитровград. От днес целият трафик- по околоврътния път / DarikNews

Събарянето на жп надлеза на бул. Трети март до Водната кула, който е единствената транспортна връзка в централната част на Димитровград, започва от днес и ще продължи няколко дни. В тази връзка от 11 ч. ще бъде преустановено движението и целият автомобилен трафик ще използва околовръстния (Панорамен) път и новоасфалтирания бул. Христо Ботев, а за вход към централната част на града- детелината по околовръстния в посока Стара Загора, кръговото на „Тракия” и бул. „Раковски”, тъй като „Благоев” е блокиран от т. нар. Воден цикъл. Това съобщи кметът на общината Иво Димов.

Събарят жп надлеза в Димитровград От днес целият трафик по околоврътния път
netinfo

Пешеходните връзки между двете части на града са две- подлезът до жп гарата, в който месеци наред тече ремонт, но е използваем и новата пасарелка в района на неделния пазар. Преди ден тя бе приета от държавна комисия и от вчера вече функционира. Още една такава се изгражда в района на пл. Стара Загора и бившата баня. Стойността на двете е около 1 млн. лв.

Събарят жп надлеза в Димитровград От днес целият трафик по околоврътния път
netinfo

Пасарелката е с противоплъзгащо покритие, разполага с асансьори, от общината монтираха камери за видео наблюдение с цел опазването й. Все още се работи по подходите към нея в района на пазара и от южния край, където се предвижда да има и паркинг с 16 места.

Събарят жп надлеза в Димитровград От днес целият трафик по околоврътния път
netinfo

Събарянето на надлеза се налага от мащабния европейския проект за реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив-Свиленград/турска граница. Съоръжението няма да бъде взривявано, а ще се разрушава на части и затова процесът ще продължи няколко дни. Надявам се, че до средата на декември движението ще бъде възстановено, обясни кметът Иво Димов. Той припомни, че около Водната кула предстои изграждането и на модерно кръгово.

След завършване на проекта, финансиран по ОП „Транспорт” пътническите влакове ще могат да се движат със скорост до 160 км/час, а пътническите- с до 120 км/час. В края на август миналата година транспортният министър Папазов инспектира на гара Димитровград работата. Срокът за приключването й е до края на тази година.

 

От община Димитровград имат готовност в 6-месечния период , ако не от утре, то най-късно от понеделник, да тръгне и допълнителна автобусна линия, която ще е на цена от 1 лв., колкото са билетите за градския транспорт, за да се улесни придвижването на хората от кварталите, разположени южно от жп линията до административния център на града, увери още кметът на Димитровград.

Към момента продължава и изсичането на дърветата в района на Водната кула, заради изграждането на кръговото там. Около 50 от тези дървета, предимно от сравнително редкия вид  Див рожков, бяха почиствени още в края на януари. По изготвения от община Димитровград опис стойността на всички дървета в този участък, които ще бъдат унищожени, е 200 000 лв., които НКЖИ ще заплати. С тези средства след приключване на строителните работи ще предприемем озеленяване и залесяване, увери още в края на август кметът Иво Димов.