Снеха имунитета на кметския човек за Узунджово
Снеха имунитета на кметския човек за Узунджово / Dariknews.bg, архив

Имунитетът на кандидата за кмет на село Узунджово от Коалиция „За „Хасково” Деян Ванчев е снет, съобщиха за Дарик от Централната избирателна комисия. Припомняме, че днес от Главната прокуратура съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане до ЦИК за снемане имунитета на Ванчев за организиране на купуване на гласове. Оттам допълниха, че Районната прокуратура в Хасково провежда досъдебно производство за това, че през септември и първата половина на октомври 2015 година в Хасково чрез търсене на съучастници, методи на контролиран вот и събиране лични данни на лица, притежаващи активно избирателно право, е организирано предлагането и даването на парични суми, с цел лицата да бъдат склонени да упражнят избирателното си право в полза на кандидатите за кметове на община и кметове на кметство.

Било е установено, че Ванчев е предложил на един човек 30 лева и е дал на други 5 по 40, за да упражнят избирателното си право. В края на септември той е предоставил имотна облага на две лица, с цел последните да я предадат на други четири лица, допълват от Главна прокуратура.

Деян Ванчев е регистриран с решение на ОИК - Хасково от 19.09.2015 г. като кандидат за кмет на село Узунджово от Коалиция „За Хасково”. От деня на регистрацията си като кандидат за кмет Деян Ванчев се ползваше с имунитет - срещу него не можеше да бъде възбудено наказателно преследване без разрешение на ЦИК. Допреди час.