Част от градоначалниците в страната възразяват остро срещу разпределението на средства за саниране на блокове
Част от градоначалниците в страната възразяват остро срещу разпределението на средства за саниране на блокове.

Кметът на Димитровград Иво Димов е изпратил и протестно писмо до Регионалното министерство, след като станало ясно, че само два от 59 проекта в града са одобрени за саниране, предава NOVA.

"Това е проблем за доста общини. Те възразяват срещу методиката и класирането на сградите. Има нещо сбъркано в цялата система. МРРБ трябва да провери къде е проблемът.

Осигурени са средства за приключване на програмата за саниране

Надявам се с разговори и срещи да преразгледаме методиката. 140 е максималният брой точки, който може да получи всяка една сграда. Три от критериите са на база енергийно-конструктивни обследвания, които според мен са манипулирани.

Тук възниква въпросът относно коректността на подадените данни. Ресурсът е крайно недостатъчен, но ако има изкривяване на първоначалната информация, това променя и изходната", посочи Димов.

По думите му 55 блока в града са в резервния списък за саниране. "МРРБ ще възложи проверка на Агенцията за устойчиво енергийно развитие относно коректността на изходните данни.

Странно е как при типови сгради, строени по едно и също време, може да има огромно разминаване. Според мен по-подходящо беше да бъде разпределен ресурсът по брой население в общини или области.

Така може би щеше да има по-голяма равнопоставеност. 50 жилищни сгради получават максимум точки и те са концентрирани в няколко общини", смята още Димов. И допълва, че ще направи предложение 10% от сградите, избрани на случаен принцип, да бъдат проверени.
nova.bg