С Хайде на хорото Тоня Борисова за първи път на сцена в Димитровград
С Хайде на хорото Тоня Борисова за първи път на сцена в Димитровград / Архив на Тоня Борисова

Със спектакъла „Хайде на хорото" в Димитровград тази вечер гостува родената през 1952 г. в града Тоня Борисова, отличена в националната класация „Пазител на традициите" и на медал „За хората с добри сърца" от фондация „Помогни на нуждаещите се" за личния й принос при възпитанието на младите поколения на България в дух на патриотизъм. От 20 ч. на димитровградска сцена тя ще се представи заедно с танцовите групи „Тракия" при местното читалище „Христо Ботев" с ръководител Ирина Костадинова и оркестър „Пловдив" на площад "България". Проявата е част от програмата за 65-годишнината на Димитровград.

С "Хайде на хорото" Тоня Борисова за първи път на сцена в Димитровград
netinfo

Тоня Борисова завършва с отличие „Българска филология" във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" - Велико Търново и Кино педагогика в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов". Родственица е на видния писател и общественик Захари Стоянов и майка на три деца. Живее и твори в София. Председател е на Фондация „Сълзица за Вас". Пише поезия, проза, публицистични материали, сценарии за филми и спектакли; занимава се с редакторска работа и литературна критика; прави преводи от и на руски език. Създава музика по свои произведения. Работила е като гимназиален преподавател по български език и литература, а понастоящем е актриса на свободна практика. Има над 650 авторски поетично-музикални спектакъла, на които е организатор, сценарист и режисьор, изпълнител на стиховете и на песни от всички фолклорни области на България, както и на свои собствени композиции. Спектаклите й са различни по вид и продължителност: от 30-минутен моноспектакъл до грандиозен концерт-спектакъл с участието на изтъкнати певци, инструменталисти, музиканти, оркестри, хорове, фолклорни формации и ансамбли. Работила е с Валя Балканска, Теодосий Спасов, Янка Рупкина, Костадин Гугов, Ваня Костова, Коцето - Калки, камерни оркестри, филхармония, хорове и др. Десетки са спектаклите й с участието на самодейни колективи от цялата страна. Има над 400 публикации в литературния и периодичен печат. Участва в сборници и антологии. Стиховете й са превеждани на френски, немски, английски, украински, руски, португалски, чешки, турски, есперанто и фарси. Предстои излизане на книга в превод на японски език.

С "Хайде на хорото" Тоня Борисова за първи път на сцена в Димитровград
netinfo

На личната си страница в социална мрежа Тоня Борисова споделя: „С огромна радост и трепет ще застана за пръв път пред публика в родния Димитровград! Вълнението ми е неуписуемо....Това е най-очакваният ми спектакъл! За мен ще е голямо изпитание и страхотна отговорност. Димитровград става на 65 години, а аз - на 60! Моите родители - Станка и Кръстьо Рибарови, са едни от първите му строители, а аз - едно от първите деца на работници от Химическия завод, родени в младия Димитровград. Поклон, мой Димитровград!"