Пресъздават рицарски боеве край Маточина
Пресъздават рицарски боеве край Маточина / netinfo

Пресъздаване на рицарски турнири край старинната крепост в свиленградското село Маточина е една от идете, които разработва екипът на сдружение “Интерфилмарт”.През последните 18 месеца сдружението реализира проект за реставрация и консервация на историческия обект.

Според режисьора Николай Йотов, който е ръководител на проекта Маточина има всички шансове да се превърне в световна туристическа дестинация, ако се популяризира като началото и края на една от най-славните епохи в историята на Европа - рицарството. Археолози и историци доказват тезата, че край крепостта през 387 година готите убиват император Валент, а през 1205 година цар Калоян разгромява латинската войска и пленява водача на рицарите, император Балдуин. Той е бил затворен в кулата на крепостта край Маточина. В момента сдружението прави филм за епичните битки. Екип от специалисти възстанови и укрепи уникалната стражева кула, като запази автентичния й вид.

Общината предостави безвъзмездно сградата на бившето селско читалище за туристически информационен център. Проектът е на стойност над 240 000 евро и се финансира по програма ФАР.