Премиерът Сергей Станишев открива възстановения храм Свети Константин и Елена в Одрин
Премиерът Сергей Станишев открива възстановения храм Свети Константин и Елена в Одрин / netinfo

Премиерът Сергей Станишев ще открие възстановената със средства от българското правителство православна църква „Свети Константин и Елена” в Одрин днес. Тържествена Света литургия при освещаването на храма ще отслужи Русенският митрополит Неофит.

Църквата „Свети Константин и Елена” е изградена през 1869 година. В средата на 80-те години на миналия век е опожарена и разграбена. През миналата година турската страна разреши храмът да бъде възстановен. Реставрацията започна официално на 3 март тази година. По архивни документи и стари снимки църквата е възстановена в първоначалния й вид. За реставрацията Министерски съвет, чрез дирекция „Вероизповедания”, отпусна 400 000 евро. 50 000 лева са предоставени от фонд „Култура”. Иконостасът е дарение от Министерството на културата, а цялата църковна утвар – от Министерски съвет. 74-те икони, които ще бъдат поставени в църквата са изографисани по снимки от 30-те години на миналия век. Оригиналните са изчезнали, или унищожени.

Церемонията по откриването предвижда под Светия престол в храма да бъде вграден паметен документ за възстановяването и освещаването на църквата. Със сребърни плакети ще бъдат наградени български и турски граждани с голям принос за възстановяването на храма.

По-късно Сергей Станишев ще има работна среща във Валийството на Одрин. Премиерът, придружаван от официалната българска делегация, ще посети и джамията Султан Селим и българската църква „Свети Георги” в Одрин.