цигари Капитан Андреево
цигари Капитан Андреево / пресцентър, Агенция
Митническа измама и неправилно деклариране на 12 180 000 къса цигари и над 21 тона тютюн за пушене на обща стойност над 10 млн. лв. предотвратиха митнически служители на Митнически пункт Капитан Андреево. Акцизните стоки са спрени през миналата година и в следствие на активната работа на митническите органи през изтеклите месеци нарушенията са документирани и са съставени три акта за установяване на административни нарушения по Закона за митниците. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Едната санкция е наложена за опит да се избегне обезпечение в размер на над 3 млн.лв, а другите два са във връзка с подадени неверни данни в митнически декларации.

Само за ден: Митничари заловиха общо 611 460 къса цигари (СНИМКИ)


 При един от случаите, на 03.11.2022 г., митническите служители извършват документна и физическа проверки на товарен автомобил с немска регистрация, превозващ цигари от Турция за Естония. Установено е, че стоката отговаря по вид и количество на декларираното - 12 180 000 къса цигари, но след преглед на транзитните декларации, у митническите служители  възниква съмнение относно обезпечението на транзитната операция.

След официална кореспонденция с турската митническата администрация  съмненията за липсата на обезпечение се потвърждават. На титуляра на режим транзит, е съставен акт опит да бъде избегнато плащането на обезпечение в размер на 3 180 516 лева акциз, мито и ДДС.

В случаите с превозван тютюн за пушене, на 09.07.2022 г.,  митническите служители отклоняват за проверка два товарни автомобила, пътуващи от Турция за Украйна. Двете превозни средства транспортират две части от една и съща пратка с еднакви изпращач и получател. При преглед на представените митнически документи, включително транзитните декларации, митническите служители установяват, че в тях е деклариран тарифен код за „тютюн за наргиле“. При извършената физическа проверка митническите инспектори намират в двата камиона по 10 791 кг тютюн за пушене или  общо 21 582 кг тютюн за пушене, който е с различен от декларирания тарифен код. По случаите са съставени актове за подадени неверни данни в митническата декларация, а титулярът на режим транзит не е подал декларация с коректен тарифен код и стоката е била изоставена в полза на държавата.

В България Законът за акцизите и данъчните складове третира тютюна за пушене и тютюна за наргиле еднакво, но това не е така във всички държави. Същото така тютюнът за пушене, за разлика от тютюна за наргиле, може да се използва при нелегално производство на цигари, уточняват митнически експерти.