Подновяват археологическите разкопки край Светилището на нимфите
Подновяват археологическите разкопки край Светилището на нимфите / Darik News, архив
Подновяват археологическите разкопки край Светилището на нимфите
74353
Подновяват археологическите разкопки край Светилището на нимфите
  • Подновяват археологическите разкопки край Светилището на нимфите

От днес подновяват археологическите разкопките на  Светилище на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково. За първи път за планови проучвания на обекта са отпуснати и пари от Министерство на културата, в размер на 20 000 лв., информират от община Димитровград, която също е отделила от бюджета си 10 000 лв.

През месец май общината финансира геофизично проучване на архитектурния паметник, при което бе установено наличието две нови сгради, едната от които непозната досега сграда. При разкопките, които започва екипът на археолога Веселка Кацарова- главен асистент в Националния археологически институт, ще продължи проучването на мавзолея, започнало миналото лято. Желанието на археолозите е да се проучи и една част от сграда, която местните наричат амфитеатър, за да се установи дали там наистина ли е кипял интересен културен живот, посочи аргеологът от общинския исторически музей в Димитровград Нели Кръстева.

Подновяват археологическите разкопки край Светилището на нимфите
netinfo

Миналата година общината отдели 22 000 лв. от бюджета си, за да финансира проучването на сграда източно от Извора на нимфите и Афродита, която според д-р Веселка Кацарова е мавзолей от римско време, който или е бил на Тит Флавий, построил Светилището на нимфите, или на наследниците му, или пък издигнат в негова чест. Като най-ценна находка за миналия сезон тя определи сравнително добре запазен мраморен крак със сандал, част от статуя на мъж.

На 2 октомври миналата година обектът бе консервиран, за да подновят от днес работата. По предварителни планове разкопките сега ще продължат в рамките на месец, уточни Нели Кръстева. Чуйте я в приложения файл.