Димитровград, обсъждане за почетни граждани
Димитровград, обсъждане за почетни граждани / Дарик радио, Хасково
Подготвят правила за обществени обсъждания в Димитровград
93817
Подготвят правила за обществени обсъждания в Димитровград
  • Подготвят правила за обществени обсъждания в Димитровград
Предложение за приемане на правила за провеждане на обществени обсъждания в Димитровград ще подготви и внесе в сесията председателят на местния парламент Гергана Кръстева. Това обяви тя при първото обществено обсъждане за почетни граждани на Димитровград, съгласно регламента на новата наредба за символиката и отличията на общината. За обсъждането в зала „Гроссето” се събраха двама граждани, президентът на клуба по борба Георги Петров, петима общински съветници и петима от общинската администрация.

Димитровград, обсъждане за почетни граждани
Дарик радио, Хасково

Предложението на Българската федерация по борба и инициативен комитет за почетен гражданин на Димитровград да бъде избран 45-годишния треньор на клуба по борба Салим Салим защити президентът му Георги Петров. Той бе категоричен, че Салим е явление, че като треньор работи изцяло с димитровградски деца, като 18 от тях вече са национални състезатели. Благодарение на неговия авторитет в национален и международен мащаб родителите на децата в спортния клуб не са били обременявани със средства за пътувания при състезания, включително и в чужбина, посочи Георги Петров.

За приноса на Христо Шишков в изграждането и развитието на Димитровград, управлявал 12 години, като кмет и в продължение на още 6 години първи градски партиен ръководител преди демокрацията, говори също с цифри и факти председателят на организацията на строителите-ветерани Никола Парушев.

Димитровград, обсъждане за почетни граждани
Дарик радио, Хасково

В 3-дневен срок протоколът от обсъждането ще бъде публикуван в сайта на община Димитровград. Той ще бъде приложен към документацията, с която предстои до седмица да се запознае 5-членната комисия, чийто състав е определен в наредбата- председателят на общинския съвет, на комисията по култура, на тази по образование, секретарят на общината и директорът на историческия музей. Най-вероятно до сесия няма да стигнат предложенията на инициативен комитет отличието посмъртно да бъде присъдено на първите директори на химическия завод проф. Дико Иванов и Георги Павлов. Двамата вече са били удостоени със званието още през 1967 г. За останалите предложения комисията ще подготви отделни докладни, като съветниците ще имат възможност да гласуват отделно за всяка една от кандидатурите на Салим Салим и Христо Шишков. За избран ще се счита всеки, получил повече от 2/3 от гласовете при тайния вот. Той предстои на заседанието в края на месец юли, припомни председателят на димитровградския общински съвет Гергана Кръстева. След промените, които направихме в наредбата, която на практика се прилага за първи път, няма противопоставяне между номинираните и регламентът не налага само един да бъде избран за почетен гражданин, коментира тя.