Община Димитровград с безплатен телефон за справки в избирателните списъци
Община Димитровград с безплатен телефон за справки в избирателните списъци / DarikNews.bg, Архив
Обществено обсъждане на предложенията за почетни граждани на Димитровград предстои за първи път днес. То е насрочено от председателя на местния парламент Гергана Кръстева за 17 часа в зала „Гроссето“, съгласно регламента в новата Наредба № 42 за символиката, отличията и наградите на Община Димитровград. Тя се прилага за първи път, като предложените кандидатури в продължение на месец бяха публикувани в сайта на общината.

4 са внесените тази година предложения за почетни димитровградчани. Две от тях- на Българската федерация по борба и Инициативен комитет, са за треньора по борба в местния клуб "Димитровград" Салим Салим. Две са от Инициативен комитет за първите директори на химическия завод проф. Дико Иванов и Георги Павлов, които обаче през 1967 г. вече са били удостоени със званието. Кметът Иво Димов предлага Христо Шишков- бивш кмет на общината, председател на Изпълкома и първи секретар на общинския партиен комитет в годините преди демокрацията, управлявал в продължение на 12 години.

48 са до момента удостоените с почетно гражданство в Димитровград, като за първи път званието е връчено през 1967 г. и го получават 7 души.
На последното си заседание местният парламент гласува промени в новата наредба, която първоначално предвиждаше от всички предложения 5-членна комисия да избира само едно и да го внесе за гласуване в общинския съвет. След утвърдените промени комисията, в чийто състав вместо кмета на общината бе вписан директорът на историческия музей, ще администрира предложенията и всички, които отговарят на изискванията, ще представи за гласуване от съветниците. За избран почетен димитровградчанин ще се счита получилият повече от 2/3 от гласовете при таен вот.