Димитровград, почетни граждани
Димитровград, почетни граждани / Община Димитровград
Четирима, двама от които посмъртно, са предложени за почетни граждани на Димитровград в регламентирания от новата местна наредба срок- 2 май. Наредбата ще бъде приложена за първи път.

Две са предложенията за удостояване със званието на треньора по борба Салим Наим- от  Българската федерация по борба, входирано още в края на ноември миналата година и от Инициативен комитет, внесено на 28 април. Две са и предложенията от инициативен комитет за почетни граждани на Димитровград да бъдат обявени посмъртно проф. Дико Иванов и Георги Павлов (дядо на министър Лиляна Павлова), за приносът им в изграждането на Димитровград и първия в страната азотно торов завод.

Кметът Иво Димов предлага за почетен гражданин Христо Шишков- бивш кмет на Димитровград и първи секретар на Партията в последните години преди демокрацията.

Съгласно Наредба № 42 за символиката, отличията и наградите на Община Димитровград председателят на местния парламент Гергана Кръстева обявява за едномесечно обществено обсъждане в срок до 4 юни всички тези кандидатури.  Среща на обществеността по темата кой е най-достоен за отличието е насрочена за 6 юни, от 17 ч., в зала „Гроссето“. За заявените позиции, мнения и становища на гражданството ще бъде воден подробен протокол. Впоследствие, съгласно наредбата, той ще бъде предоставен на селектираща 5-членна комисия, чийто състав също е разписан в норматива:  кметът, председателят на общинския съвет, председателите на комисията по култура и тази по по образование, младеж и спорт и секретарят на общината. Задачата на комисията е да избере само едно от предложенията, като решението трябва да бъде прието с мнозинство повече от 2/3 от общия брой на членовете й. В докладна записка до местния парламент комисията предлага само един за почетен димитровградчанин. Общинският съвет следва да приеме решението по тази докладна  с тайно гласуване и мнозинство повече от 2/3 от всички общински съветници в срок до 31 юли.

Внесените тази година предложения, както и подробните мотиви за тях вече са публикувани на официалния сайт на община Димитровград.

Димитровград, Почетни граждани
Община Димитровград

Салим Наим е роден през 1972 г. През 2006 г. завършва НСА-София. Един от учредителите на спортния клуб по борба „Димитровград“ и негов неизменен треньор до момента. В предложението от Българската федерация по борба, подписано от президента й Валентин Йорданов е записано: Подготвя над 20 национални състезатели от общината, записали 30 участия на европейски първенство и 23 на световни с резултат от 10 медала. От държавни първенства възпитаниците му имат над 134 златни, 59 сребърни, 144 бронзови медала, както и 11 държавни отборни купи. За 2014, 2015 и 2016 г. той извежда СКБ-Димитровград до първото място в комплексното класиране на федерацията по борба. През 2014 и 2015 г. е и национален треньор във възрастовата група кадети, а през 2016 г.- старши-треньор на националния отбор по свободна борба за юноши.

Подобни са мотивите и в предложението на 6-членен инициативния комитет, в чийто състав са съветници от групата „Да за Димитровград“. Те посочват, че Салим Наим е един от най-заслужилите спортисти и треньори не само в Димитровград, но и в страната, допринесъл с работата си за издигане имиджа на Димитровград и популяризирането му и зад граница.

11-членен Инициативен комитет от бивши директори и началници на цехове в химическия завод внася предложенията за удостояване със званието на първия директор проф. Дико Иванов, чиято е заслугата за създаване на първия в страната азотно торов завод, пускането му в експлоатация, построяването на кв. Толбухин, написал книгата „Първенецът“, в която описва историята на завода. Юристът Георги Павлов е следващият му директор, както и бивш министър на химическата промишленост. Негови са заслугите за създаване на парк „Вапцаров“, първата в страната астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ там, както и за спортния комплекс „Раковски“ с плувния басейн и кортовете, е записано в мотивите на инициативния комитет.

И двамата обаче, вече са удостояване със званието „Почетен гражданин на Димитровград“ още при учредяването му през 1967 г. Дядото на Лиляна Павлова- Георги Павлов е под № 2 в списъка, веднага след № 1- Пенчо Кубадински, а проф. Дико Иванов е четвърти в него.

В мотивите си за удостояване със званието на Христо Шишков настоящият кмет Иво Димов посочва, че той е най-дълго управлявалият града кмет- 12 години, като през този период той бележи възход и успехи. Христо Шишков е роден през 1928 г. В Димитровград идва през 1949 г. През 1971 г. оглавява Изпълнителния комитет на Градския народен съвет и остава на поста до 1979 г., когато става председател на Общинския народен съвет до 1983 г., а от тогава пенсионирането си през 1989 г. е първи секретар на Общинския комитет на БКП. С управлението му са свързани изграждането на централната градска част, спортната зала, търговският дом, поликлиниката и др. Своите върхове бележат и спортните отбори- волейбол, баскетбол, хандбал, борба и футбол.   

48 са до момента почетните граждани на Димитровград. Отличието се връчва за първи път през 1967 г., когато с него са удостоени 7 души. За 70-годишнината на града обаче сега, от предложените трябва да бъде избран само един.