Първо редовно заседание провежда новият Общински съвет в Димитровград
Първо редовно заседание провежда новият Общински съвет в Димитровград / Дарик радио-Хасково, Архив
Променят наредбата за почетни димитровградчани?
93542
Променят наредбата за почетни димитровградчани?
  • Променят наредбата за почетни димитровградчани?
Промяна в местната наредба за почетните граждани на Димитровград подготвя председателят на общинския съвет Гергана Кръстева. Проектът ще бъде публикуван на официалния сайт на общината и внесен за одобрение от съветниците на предстоящата сесия. Той касае изменение на регламента за функциите на 5-членната комисия, която според настоящия текст в наредбата на практика избира само едно от постъпилите предложения за почетни граждани и внася само него за обсъждане в сесия. Така съветниците можеха да се произнесат само „за“ или „против“ с таен вот, без да имат възможност да избират между предложените. С проекта за промяна комисията ще ги администрира според това отговарят ли на изискванията и критериите и ще подготвя докладната, но изборът ще прави общинският съвет, коментира председателят му Гергана Кръстева. Чуйте я в приложения файл.
 
Все още е в процес на обсъждане и дали да се запази текста, че за почетен гражданин на Димитровград за една календарна година може да бъде утвърден само един.
 
Днес заедно с десетокласничката от ученическия парламент Мила Римпопова, която за Деня на младежкото самоуправление заема поста председател на общинския съвет Гергана Кръстева подготвя докладната по този въпрос, която предстои да бъде внесена на предстоящата в края на месеца сесия.
 
Действително този текст се нуждае от промяна и се надявам, че съветниците ще я гласуват, коментира и кметът Иво Димов. Прочетох материала на Дарик и разбрах, че наистина при приемане на наредбата е имало леко недоглеждане по отношение на функциите на комисията, като кметът от една страна е вносител, а от друга е в състава на комисията, която избира. Затова евентуално сега съставът й може да бъде разширен, като тя само ще преценява дали предложенията отговарят на изискванията и критериите за почетни граждани и ще ги внася за решение от общинския съвет, коментира Иво Димов.  

4 са внесените тази година предложения за почетни димитровградчани. Две от тях- на Българската федерация по борба и Инициативен комитет са за треньора по борба в местния клуб "Димитровград" Салим Салим, две са от Инициативен комитет за първите директори на химическия завод проф. Дико Иванов и Георги Павлов, които обаче през 1967 г. вече са били удостоени със званието, кметът Иво Димов предлага Христо Шишков- бивш кмет на общината, председател на Изпълкома и първи секретар на партията в годините преди демокрацията, управлявал в продължение на 12 години. 48 са до момента удостоените с почетно гражданство в Димитровград, като за първи път званието е връчено през 1967 г. и го получават 7 души.