Откриват още 13 пана на братя Паневи в с. Крепост за празника му
Откриват още 13 пана на братя Паневи в с. Крепост за празника му / netinfo

Димитровградското село Крепост е домакин днес на XV-я Национален фолклорен събор "Читалището - храм на българския дух" и традиционния "Празник на черешата". Той ще бъде открит официално в 13.30 ч. от кмета на селото Димитър Белчев, след което програмата ще продължи с поздрав от децата на денс център "Галаксико" и конкурсът на фолклорни състави.

Откриват още 13 пана на братя Паневи в с Крепост за празника му
netinfo

Акцентът е от 18.30ч., когато е предвидено освещаване на стенописите в храма "Св.Св. Константин и Елена", които са поредното дарение за жителите на с. Крепост от родените там братя художници Христо и Панчо Паневи. Първото бе направено през 1997 г., а през 2009 г. двамата бяха обявени за почетни граждани на Димитровград. Към тяхното дело тази година се присъедини и художникът, също родом от с. Крепост, Владимир Запрянов. 42 са вече паната на братя Паневи в село Крепост, като последното бе завършено за рекордно кратък срок. За 20 дни работа в родното си село те сътвориха 13 фрески от Новия завет с техника сухо фреско върху оградата на църквата "Св. св. Константин и Елена". Десетте Божи заповеди изписа там художникът Владимир Запрянов. Тази година храмът, построен през 1874 г. чества своята 140-годишнина.

Откриват още 13 пана на братя Паневи в с Крепост за празника му
netinfo

Празничен концерт ще имат представителният фолклорен хор към  местното читалище "Селска пробуда - 1927" с ръководител Недялка Колева и клубът за народни хора към читалището. За 19.45 ч. е обявено награждаването на лауреатите от XV-я Национален фолклорен събор "Читалището - храм на българския дух". Вечерта ще продължи с музикантите от оркестър "Агрофермер" и хора на площада.

Откриват още 13 пана на братя Паневи в с Крепост за празника му
netinfo

 

На 21 май програмата започва с утриня и света златоустова литургия и водосвет в храм "Св.Св. Константин и Елена". Организатори на събитието са НЧ"Селска пробуда-1927", Кметство с.Крепост и Община Димитровград.