ОИК-Димитровград заличи Стефан Димитров като съветник
ОИК-Димитровград заличи Стефан Димитров като съветник / Darik News, архив

Със свое решение от днешна дата ОИК-Димитровград заличава в списъка на избраните за общински съветници експредседателя на местния парламент и бивш кмет на града Стефан Димитров. Като избран съветник той бе обявен с Решение № 320/26.10.2015г. на ОИК. Мотивите за днешното решение на комисията са „поради невъзникване на пълномощията му на общински съветник - неполагане на клетва и неподписване на клетвен лист на първото заседание на Общински съвет - Димитровград, проведено на 05.11.2015г. от 10.00 часа, и неподаване на писмено заявление до ОИК-Димитровград, че е бил възпрепятстван да присъства на полагането на клетвата.”

ОИК-Димитровград обявява за общински съветник директорът на ОУ „Пенчо Славейков” Снежана Йорданова Ангелова, на която не достигнаха 3 преференции за място в местния парламент, като съветник от кандидатската листа на Коалиция „Да за Димитровград”.

Решението подлежи на обжалване пред ЦИК в 3-дневен срок от момента на обявяването му.

В аргументите за него подробно е описано, че до ОИК-Димитровград постъпило писмо с Вх.№ 328/16.11.2015г. на новоизбрания председател на Общинския съвет Гергана Кръстева, в което се посочва, че на първото заседание на 5 ноември са присъствали и положили клетва 32-ма от избраните 33-ма общински съветници, като не е присъствал и не е положил клетва избраният за общински съветник от Коалиция „Да за Димитровград” Стефан Димитров Димитров. В писмото се посочвало още, че ако общински съветник е възпрепятстван да присъства при полагането на клетва, следва изрично да заяви това писмено пред Общинска избирателна комисия - Димитровград.

Тъй като полагането на клетва е основание за възникване на пълномощията на общински съветник, то неположилият клетва, който е уведомил писмено ОИК-Димитровград, че е възпрепятстван да положи клетва, следва да положи такава преди началото на следващото заседание на 26.11.2015г. „С писмото се иска председателят на Общински съвет-Димитровград на основание чл.59 от Правилника за организацията и дейността на общински съвет-Димитровград да бъде уведомен дали има общински съветник, който ще положи клетва по реда на чл.23, ал.2 от ЗМСМА и кой е той, за да бъде предвидено време и организирано полагането на клетвата, което уведомяване да бъде извършено до 18.11.2015г.”, пише ОИК.

След като се запозна с постъпилото писмо и извърши справка във входящ регистър на ОИК-Димитровград на постъпилите документи в периода от 26.10.2015г. до 16.11.2015г. включително, ОИК-Димитровград установи следното:

„Стефан Димитров Димитров е избран за общински съветник от кандидатската листа на Коалиция „Да за Димитровград” с Решение №320/26.10.2015г. на ОИК-Димитровград. Същият не е присъствал на заседанието на Общински съвет -Димитровград на 5.11.2015г., не е положил клетва като общински съветник и не е подписал клетвен лист. Същият не е подал писмено заявление до ОИК-Димитровград по надлежния ред, с което да уведомява ОИК-Димитровград, че е възпрепятстван да се яви и положи клетва, както и не е изтъкнал причини за това.  Отделно от това същият не е подал заявление, че желае да положи такава преди началото на следващото заседание на Общински съвет – Димитровград.

Тъй като съгласно чл.32 от ЗМСМА полагането на клетвата е елемент от фактическия състав на възникване на  пълномощията на общински съветник от деня на полагане на клетвата по чл.30 от ЗМСМА и понеже избраният общински съветник не е положил клетва на първото заседание на Общински съвет-Димитровград, нито е уведомил писмено ОИК-Димитровград, че е възпрепятстван да се яви и положи клетва, ОИК-Димитровград приема, че пълномощията на избрания за общински съветник от Коалиция „Да за Димитровград” Стефан Димитров Димитров не възникват.”

ОИК-Димитровград счита, че са налице основанията по т.3 и т.4 от Решение №2884-МИ от 3.11.2015г. на ЦИК за общински съветник да бъде обявен следващият кандидат, а именно Снежана Йорданова Ангелова, получила най-много действителни преференциални гласове според отразените в справката на „Информационно обслужване” АД данни, след обявените за избрани общински съветници от листата.