Община Свиленград ще поддържа център за деца с увреждания
Община Свиленград ще поддържа център за деца с увреждания / netinfo

През следващите 5 години община Свиленград ще издържа и развива изграденият през 2006 година ресурсен център за деца с увреждания. За това са се договорили Албена Цонева – председател на асоциация “Деца със зрителни и множествени увреждания” и зам.кмета на Свиленград Мария Костадинова.

Центърът бе изграден по европейската програма ФАР. Стойността му е в размер на 93 000 евро, но част от средствата не са усвоени и ще бъдат върнати на Европейската комисия.

Центърът се помещава в сградата на СОУ “Д-р Петър Берон”. За учениците в неравностойно положение са изградени специално оборудвани кабинети, зала за физкултурни игри, както и адаптивни тоалетни и умивални.

Ресурсният център в Свиленград е вторият от този тип в България и е практическо приложение на Закона за народната просвета.

Общината ще направи необходимото децата със затруднения да разполагат с всички условия, нужни за тяхното израстване и развитие, коментира зам.кметът Мария Костадинова. Оттук нататък административните въпроси за управлението на социалното заведение ще се решават от директорът на СОУ “Д-р Петър Берон”.