Община Димитровград посреща Коледа с най-високата жива елха и Юнашки тиган
Община Димитровград посреща Коледа с най-високата жива елха и Юнашки тиган / Дарик радио-Хасково

Акцентите от подготвената тази година коледно-новогодишна програма представи община Димитровград на пресконференция днес.

Празненствата стартират официално с церемонията по запалване светлините на коледната елха, насрочена за 7 декември, от 17.30 ч. Музикална програма с участието на ДВГ „Бонбон”, ансамбъл „Родопи” от Смолян и димитровградски състави, както и традиционните творчески и кулинарни ателиета, работилници, Поща на Дядо Коледа, който ще пристигне на площад „България”, са подготвили от администрацията в Димитровград. С ангажимента церемонията „Дървото на надеждата” да е емоционална, тържествена, весела и интересна за малки и големи.

Димитровград има най-високата жива елха в страната и за поредна година тя ще грейне в празнични светлини за Коледа и Нова година, коментира началникът на отдел „Хуманитарни дейности” Антоанета Шаркова. Не се очакват промени в украсата на елхата, но за Димитровград такива ще има- в следобедните часове днес пред сградата на общинската администрация ще бъде монтиран най-новият атракцион- светеща шейна и елен. Нова коледна украса има на кръговото до „Тракия”, подходите към кръговото на Водната кула, кулата, както и по централни улици в града, уточни Антоанета Шаркова.

В тазгодишната програма са включени също традиционният кулинарен конкурс „Коледна трапеза”, планиран за 19 декември, от 12 ч. Нов момент са инициативите „Юнашки тиган” и „Коледен бъдник”, които ще стартират същия ден от 8 ч. сутринта, като в 10 ч. ще започне програмата. В юнашкия тиган, който е с диаметър над 2 метра, ще бъде приготвен голям юнашки кебап. За целта ще бъдат използвани над 100 кг месо, като очакванията на организаторите са да получат между 800 и 1000 порции, които ще бъдат раздадени на площада. До момента тази инициатива 3 години е била реализирана пред НДК. „Юнашкият тиган” е гостувал също в Благоевград и Жеравна, уточни Антоанета Шаркова.

 

В програмата са включени също коледни концерти, изложби, музикално-поетичен рецитал, конкурси и спортни събития.