Нови уникални находки в скалния комплекс Глухите камъни
Нови уникални находки в скалния комплекс Глухите камъни / netinfo

Над 50 находки откриха археолозите на скалния комплекс Глухите камъни само две седмици след началото на археологическите проучвания там, информираха от Община Любимец. Досега са намерени 31 бронзови монети, 11 от които от ранновизантийския период (V-ІV в.), 17 от средновековието - главно от ХІ-ХІІ в., както и три много по-ранни монети - една на Филип ІІ Македонски и две на гръцкия град Абдера. Последните са изключително важни, защото отново потвърждават функционирането на комплекса като култово място и през класическата и ранната елинистическа епоха. Откритите шест монети, както и ограничено количество керамика от това време, показва че и тогава Глухите камъни са посещавани и почитани като религиозен център.

Освен монетите, важна находка е една напълно запазена бронзова фибула от ранната желязна епоха. Открита е още една по-късна фибула - от ІV-V в., както и многобройни дребни предмети - пръстени, обици, апликации, копчета, токи. Естествено има и елементи от въоръжението - железни върхове на стрели и ножове. Интересна находка за специалистите се е оказал и един малък железен ключ.

Нови уникални находки в скалния комплекс Глухите камъни
netinfo

През тази година екипът, ръководен от доц. д-р Георги Нехризов от НАИМ-БАН, е съсредоточил усилията си в проучването на Централния, Северния и Западния сектор на комплекса. Усилено започнаха да изследват т. нар. Западен сектор - пространството, разположено западно от най-високата скална група. Мястото представлява склон с лек наклон на юг, покрит с гъста широколистна гора и храсти. Проучването се налага поради това, че оттам е най-удобният подход към най-интересните места в комплекса. При бъдещ проект за социализация на паметника, пътят може да довежда до удобен паркинг в подножието на Западния сектор, през който да преминава пешеходния туристически маршрут. Целта на разкопките в този сектор, които засега обхващат площ от около 80 кв.м, е да се установи къде може да премине трасето на туристическия маршрут, без да засегне археологически структури, обясняват от Общината.

Нови уникални находки в скалния комплекс Глухите камъни
netinfo

В момента археолозите разкриват каменните основи на правоъгълна постройка, чието предназначение на този етап е неясно, но се надяват в най-скоро време да разберат. В два други квадрата се проследява стратиграфията на културните напластявания в тази част на обекта.