Нов миграционен натиск, чакаме подкрепления от Фронтекс
Нов миграционен натиск, чакаме подкрепления от Фронтекс / DarikNews.bg, Архив

МВР засилва контрола на българо-турската граница след рязкото увеличение на миграционния натиск от началото на август. Само за една нощ 220 души в 11 групи са били задържани в пограничния район на Малко Търново. Информацията обяви на извънреден брифинг в Бургас главният секретар на МВР комисар Георги Костов.

"Докато през месец юли отчитахме традиционни нива на опити за незаконно преминава на границата, като тези нива рядко преминаха 100 човека за едно денонощие, от началото на август, тази цифра се покачва и вече сме на нива над 200 такива опита", обяви Костов.

Европол ще търси джихадисти в гръцките лагери

Българските власти вече са изпратили искане до Фронтекс за командироване на допълнителни служители у нас. Очаква се европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС да изпрати 200 униформени.

Те трябва да пристигнат до края на следващата седмица. "Екипите са изключително добре подготвени, имат необходимата техника и термовизионни камери", уточни главен комисар Антонио Ангелов.

Властите ще насочат усилията си към противодействие на незаконната миграция в най-критичните райони и особено там, където оградното съоръжение с Турция все още не е завършено.

102 000 преминали по Балканския маршрут през 2016-а

На границата вече са командировани 150 жандармеристи, които да подпомогнат звената на "Гранична полиция".

От началото на годината до сега в центровете от затворен тип към Дирекция "Миграция" са настанени 1350 чужденци.