НАП влиза в 7 училища в Хасково с образователен проект за данъците
НАП влиза в 7 училища в Хасково с образователен проект за данъците / Dariknews.bg, архив

В 7 училища в Хасково влиза Националната агенция за приходите през втория учебен срок с образователния си проект за млади хора „Влез в час с данъците“. Проектът, който цели да повиши информираността на учениците за данъчната и осигурителната система в България, обхваща ученици от горен курс /от 9-и до 12-и клас/ и се осъществява в Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Природоматематическата, професионалните гимназии по дървообработване, автотранспорт, текстил, както и Финансово-стопанската „Атанас Буров“.

Първата част на проекта се проведе през 2013 година, като тогава 100 лектора от цялата страна посетиха близо 100 училища в страната и запознаха децата в тях с необходимостта от плащане на данъци и осигуровки, вредите от сивата икономика и рисковете при неплащане на здравни осигуровки. Акцент в проекта през тази година е необходимостта от издаване на касова бележка при всяка покупко-продажба. Затова и играта е озаглавена „Парола: Касова бележка“.

В нея могат да участват всички ученици от страната, като условието е да регистрират касови бележки без значение от стойността на покупките. Колкото повече касови бележки „запише“ даден участник, толкова по-голям е шансът му за спечелване на някоя от наградите, които този път са 2 таблета, 2 фотоапарата и една конзола.

Над 96 000 са регистрираните досега касови бележки от участници в играта. Подробности за нея могат да се прочетат във фен-страницата на проекта „Влез в час с данъците“ във Facebook. „Парола: Касова бележка“ продължава почти до 31 май, а носители на НАП-посланието са лица от български сериал.