НАП: авансов данък за 4-тото тримесечие е по желание
НАП: авансов данък за 4-тото тримесечие е по желание / DarikNews.bg, Архив

Физическите лица могат да пожелаят да им се удържи авансов данък за четвъртото тримесечие на 2016 година, напомнят от офиса на НАП в Хасково. За да се случи това те трябва да декларират пред предприятието или самоосигуряващото се лице, което през четвъртото тримесечие им изплаща доход от наем или друга стопанска дейност, че имат такова желание.

От офиса на НАП в Хасково обръщат внимание, че при липсата на писмено заявено желание от страна на физическите лица, предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили съответните доходи, по закон не са длъжни да удържат авансово данък за доходите, изплатени през последното тримесечие на годината. Желанието за удържане на авансов данък може да бъде заявено в образеца на сметката за изплатени суми, която е публикувана на интернет страницата на Агенцията.

От НАП в Хасково напомнят още, че всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци. Това става в срок, съвпадащ със срока за внасяне на самия данък.

Когато платецът на доход от наем или друга стопанска дейност не е предприятие или самоосигуряващо се лице, задължението за деклариране, удържане и внасяне в НАП на авансовия данък е на физическото лице – получател на дохода. Срокът за това е  отново до края на месеца, следващ тримесечието, през което е придобит дохода.