Над 1000 математици в Хасковска област решават задачите на Черноризец Храбър
Над 1000 математици в Хасковска област решават задачите на Черноризец Храбър / Darik News, Архив

1067 ученици от 2-ри до 12-и клас от Хасковска област, Пловдив, Стара Загора и Кърджали решават днес задачи в 22-рото издание на математическото състезание „Черноризец Храбър", организирано от Българската академия на науките, съвместно със Съюз на математиците в страната. Домакини на турнира са математическите гимназии в Хасково и Димитровград.

Надпреварата започва в 11 ч. в ПМГ "Акад. Боян Петканчин" за Хасково и ПМГ „Иван Вазов" за Димитровград. В хасковската математическа гимназия "Черноризец Храбър" събира 667 деца от областния град, Пловдив, Асеновград и Кърджали. В димитровградската заявилите участие са 400, сред които 105 от Пловдив и 6 от Стара Загора.

22-ят математически турнир "Черноризец Храбър" по традиция се провежда и в други математически гимназии в страната. Тази година то е под научно-методическото наблюдение на екип от Института по математика и информатика при БАН с ръководител ст.н.с. Борислав Лазаров и членове проф. Йордан Табов, ст.н.с. Ивайло Кортезов, Боянка Савова.

За най-малките- второкласниците, продължителността му е 60 минути, за всички останали- 90. Тестовите задачи са отпечатани предварително в книжки от организаторите- съюзът на математиците, и ще бъдат раздадени на участниците непосредствено преди старта на състезанието. За победителите от него са осигурени награди.