Лекари: “С корупцията в здравеопазването се плаща това, което държавата не е осигурила”
Лекари: “С корупцията в здравеопазването се плаща това, което държавата не е осигурила” / netinfo

До края на месеца ще стане ясно дали общопрактикуващите лекари ще стачкуват, съобщиха на пресконференция днес от сдружението на джипитата.

Най-късно до утре те очакват среща с министъра на здравеопазването, а до 18 ноември - среща с финансовия министър. От Орешарски те очакват да обоснове действията си, с които е отрязал 50 000 000 лв. от договорения между сдружението и здравната каса бюджет в размер на 203 000 000 лв. След тези срещи, на 22 ноември ще се проведе заседание на Управителния съвет на сдружението, на което личните лекари окончателно ще решат дали да протестират, съобщи д-р Марио Янакиев.

Ако това се случи, в медицинските практики ще останат дежурни лекари, които обаче ще обслужват само пациенти, нуждаещи се от неотложна помощ. Ако бюджетът не бъде приет, така както е предложен, ще има рязък спад в качеството на здравеопазването, каза д-р Николов. Той не отрече, че в системата на българското здравеопазване има корупция, но според него с нея се плаща това, което не е осигурено от държавата.