Кризисният щаб предупреждава: аварийно отварят нов преливник на язовир Елена
Кризисният щаб предупреждава: аварийно отварят нов преливник на язовир Елена / DarikNews

С цел отваряне на нов преливник и предотвратяване и на най-малка възможност от скъсването на стената на язовир Елена утре ще започне аварийно отнемане на земна маса от нея. Решението за това бе взето тази вечер от кризисния областен щаб, ръководен от областния управител на Хасково - Ирена Узунова, работещ на територията на село Бисер.

Аварийните работи на стената започват в 09.00 часа и ще се ръководят от г-н Милчо Иванов от „Язовири и каскади" от НЕК . Очаква се с отварянето на нов отвор в стената водата да започне подкопаване на стената и да се покачи водата в река Бисерска.

С оглед предотвратяване на инциденти призоваваме населението от селата  Елена, Иваново, Лешниково, Надежден, Бисер и гр. Любимец  да не се движи по поречието на река Бисерска и да не пускат  животни  в районите в близост до коритото на реката, информират от кризисния щаб.

Пътят Харманли - с. Иваново ще бъде затворен.

Населението на селата Лешниково и Бисер при прииждане на по-голямо количество вода ще бъде предупредено със сирени.

Молим за мобилизация на местното население и изрично подчертаваме, че горните действия се предприемат с цел превенция  и предвид очакваното скорошно снеготопене, се казва още в съобщението.