Йордан Пеев в Димитровград
Йордан Пеев в Димитровград / Дарик радио-Хасково
Йордан Пеев с премиера на поетичен спектакъл в Димитровград
92532
Йордан Пеев с премиера на поетичен спектакъл в Димитровград
  • Йордан Пеев с премиера на поетичен спектакъл в Димитровград
Поетичния си спектакъл, посветен на любовта, виното и на България, подготвен специално за литературната публика в Димитровград представи в библиотеката снощи поетът, родом от Стара Загора, Йордан Пеев. Повече от час в голямата й читалня той пя и рецитира стихове за любовта, виното и родината, някои от които звучат за първи път. Като уникален поет, го представи директорът на димитровградската библиотека Петко Каневски, който припомни, че Йордан Пеев е издал 5 книги, а през 2016 г. бе удостоен с голямата национална награда на името на Усин Керим. Участвал е и в най-дългото поетично четене „Доброслов“, което организират в димитровградското село Добрич.

Йордан Пеев е роден през 1968 г. Завършил е „Българска филология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Публикува съвместно с Пламен Дойнов книгата „Сълзите на гнева”. Носител на награди от различни конкурси - от „Веселин Ханчев”, втора награда, до втора награда в Международния конкурс на 10 езика „По стъпките на лятото”. През 2014 г. печели трето място в международният конкурс на 5 езика „Жени и вино - 2014″. Автор на сборника със стихове „Когато смъртта ми прогледне” (2014), а през 2016 г. сборникът „Стъклена кожа“. През 2015 г. са публикувани романите му „Пощальонът“ и „Последният Адам“. Член е на СБП.

Йордан Пеев в Димитровград
Дарик радио-Хасково


Миналата година той бе сред коментираните от комисията за националната награда „Пеньо Пенев“, която община Димитровград връчва. Получи я директорът на димитровградската библиотека, поетът Петко Каневски.

След премиерата на поетичния спектакъл в димитровградската библиотека снощи, днес Йордан Пеев гостува с него и в салона на НЧ “Пенчо П.Славейков 1921″ в София.