Инвалиди се оплакаха на областната от недостъпни сгради
Инвалиди се оплакаха на областната от недостъпни сгради / netinfo
Правни абсурди и висящи с години неизпълнени обещания изложиха пред областната управителка Райна Йовчева хората с физически увреждания.

Рампи за инвалидни колички в библиотеката, както и към други публични сгради, специализиран автобус за превоз на трудноподвижни хора, съдействие при назначаването на работа и дори по- тържествено отбелязване на празника им 3 декември поставиха като проблеми, за които имат нужда от съдействие, членове от клуба на инвалидите.

Те коментираха нормативните недомислици с личните помощници, които първо не достигат, второ е невъзможно да обслужват едновременно по трима души, както им вменява социалната програма.

Хората с физически проблеми се похвалиха със спечелените проекти през последната година и с проведените екскурзии, организирани за развлечение на хората, които не са излизали от домовете си с години. 55 лични асистенти са работили през 2006 година в Хасково, увеличени на 30 лева са средствата, които получават 20- тте придружителите на хора в колички. Все повече са и желаещите да ползват специализираната кухня в дружеството, която всеки ден предлага топли ястия на ниски цени.

Освен областната управителка Райна Йовчева на срещата присъстваха шефът на Социално подпомагане Вълко Пехливанов, заместник- кмета Татяна Димитрова, експертът Вартухи Хаджикян от Бюрото по труда и кметът на село Стамболийски, където е изградена най- новата организация на хора с физически затруднения.

Следобед такава дискусия ще се проведе и в община Минерални бани, а през следващите седмици губернаторката ще обиколи и съседните градове. Тя се ангажира да отнесе всички питания и апели за съдействие до компетентните власти.