И Хасковската епизоотична комисия набеляза мерки против синия език по овцете
И Хасковската епизоотична комисия набеляза мерки против синия език по овцете / netinfo

Мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта „син език“ по преживните животни в региона набеляза днес на съвещание Областната епизоотична комисия. Тя бе свикана заради обявяването на първично възникнало огнище на заболяването в стадо в ивайловградското село Мандрица. Комисията бе председателствана от областния управител Кадир Исов.

Болестта „син език“ се предава по преживните животни чрез ухапване от комари. Смъртността не е голяма и е главно вследствие на настъпили усложнения, информира д-р Владимир Хърсев от Областната дирекция по безопасност на храните. За хората няма опасност.

Със заповед на областния управител ще се следи дали се спазват предпазните зони около огнището на болестта, които са в радиус от 100 км от него. В тях попадат всички общини на област Хасково и Кърджали, Неделино и Златоград от област Смолян и по три общини от Стара Загора и Ямбол. Отделно е определена наблюдавана зона, която е в радиус от 150 км от първичното огнище.

От Областната дирекция по безопасност на храните трябва да извършат дезинфекция и дезинсекция на заразения обект, евтаназиране и загробване на всички заболели животни, клинични прегледи през две седмици на преживните животни в гореупоменатите зони, вземане на кръвни проби и т.н. Забранява се пашата на всички възприемчиви животни, отглеждани в селищата на двете зони, в часовете на активен летеж на комарите от 19 до 8 ч. Днес всички общини на територията на областта ще бъдат уведомени за набелязаните мерки.

Болестта „син език“ се наблюдава в години на висока влажност и по поречието на водни басейни. Последно в областта е наблюдавана през 1999 година.