Хасково домакин на Учебна компания с Джуниър Ачийвмънт
Хасково домакин на Учебна компания с Джуниър Ачийвмънт / Darik News, архив

21 учебни компании на Джуниър Ачийвмънт-България ще се конкурират в регионалното състезание, на което домакин е Хасково днес. Екипите са от Пазарджик, Пловдив, Карнобат, Копривщица, Карлово и Гълъбово. Презентациите им ще бъдат в Младежкия дом, а търговското изложение и щандовете ще бъдат разположени също там от 10 до 15 часа. Обиколката на журито по щандовете ще започне в 10:30 ч., а награждаването на победителите е предвидено за 15:30 ч. В състава на журито са Радослав Вълчев, Вера Петканчин и Пламен Пенков. Учениците ще демонстрират пред жури и публика върху каква бизнес идея са работили през годината. Идеите са в различни области, сред които: дигитални технологии, интернет, мобилни приложения, национален и локален туризъм, образование, хранително-вкусова промишленост, текстил и дизайн и др. Екипите ще презентират своите бизнес идеи пред журито в 3-минутен формат и чрез интервю на щанда. Целта е учениците да запознаят журито с бизнес идеята и работата си по нея, както и да предложат на публиката бърз, но интересен поглед към своята разработка.

Програмата „Учебна компания“ на образователната организация „Джуниър Ачийвмънт България“ е призната от Европейската комисия като „Най-добра практика в обучението по предприемачество“.  В рамките на програмата през 2015/2016 г. участват 1320 ученици от 70 училища в 35 града, а общият брой на сформираните учебни компании през тази година е 125.

Финалистите от регионалните панаири, до 10 компании от трите локации на инициативата, ще бъдат поканени да участват в националното състезание „Най-добра учебна компания на България“, което Джуниър Ачийвмънт организира в столицата, на 3 юни 2016 г.,в рамките на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“.

Състезанието в Хасково се провежда с подкрепата на Община Хасково. В края на месец март кметът Добри Беливанов подписа с Джуниър Ачийвмънт- България споразумение за сътрудничество.